Gisteren was alles nog goed

Inleiding: De dag waarop ik weduwe werd

‘Toen ik weduwe werd, wist ik veel dingen niet.
Ik wist niet dat ik me zo verdrietig kon voelen, dat ik ervan moest overgeven.
Ik wist niet dat ik oneindig veel tranen bezat.
Ik wist niet dat grafsteenleveranciers de kranten uitspitten, op zoek naar rouwadvertenties en je vervolgens bestoken met catalogi en offertes.
Ik wist niet dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat je de kist met de overledene al de grond in laat zakken alvorens alle aanwezigen afscheid hebben genomen.
Ik wist niet dat ik hem nog jarenlang zou blijven bellen op zijn mobiel en nijdig zou reageren toen ik erachterkwam dat zijn nummer aan iemand anders was verstrekt.
Ik wist niks van uitkeringen volgens de Algemene Nabestaanden Wet en niks van halfwezenuitkeringen.
Ik wist niet dat er mensen zijn die een blokje om lopen als ze je tegenkomen.
Ook wist ik niet dat ik zijn vuile was zo ontzettend zou missen. Of het dopje van de tandpasta in het afvoerputje van de wastafel.

Ik wist niet wat er in de wereld gebeurde.
En niet wat voor weer het was.
Ik wist niet welke dag het was, of hoe laat het was.
En ik wilde het ook niet weten.

De dag waarop ik weduwe werd, wilde ik dat het gisteren was – toen alles nog goed was…’


In haar boek beschrijft Petra haar proces van verdriet en wanhoop, maar ook van kracht en de bewuste keuze om weer te gaan leven. Zij gaat onder andere in therapie, bezoekt een medium, slikt anti-depressiva en houdt een dagboek bij. In alles wordt ze begeleid door liefdevolle mensen. Een van die mensen is haar zus Marijke, die dag en nacht voor haar klaar staat. Week in, week uit. Jarenlang. Machteloos keek Marijke toe hoe haar zus worstelde met haar verdriet. Soms kon ze iets, meestal kon ze niets om Petra’s pijn te verzachten. Dacht ze.

Want zij was het die haar verdrietige zus met lotgenoten in contact bracht. Zij was het die haar naar Bouke de Boer stuurde. En zíj was het die geen geboortedag, sterfdag, (kinder)verjaardag, lentedag, Paasdag, Nieuwjaarsdag, of een doodgewone maandag vergat.

Als naaste weet Marijke als geen ander hoe frustrerend het is om aan de zijlijn te staan van het leven van een jonge weduwe. Daarom besloten de zussen om in het verlengde van het boek van Petra samen Stichting De Jonge Weduwe op te richten, waar de opbrengst van het boek naartoe gaat.

Bestel hier

Gisteren was alles nog goed is te bestellen voor €18,00. Dit bedrag is inclusief verzendkosten en komt volledig ten goede aan Stichting De Jonge Weduwe.

Mail je bestelling naar info@dejongeweduwe.nl en maak het bedrag over naar: NL33ABNA0450677680 (BIC ABNANL2A) t.n.v. De Jonge Weduwe.